Cadmus fordítás Cadmus

Burkatilalom: Bulgáriában a legszigorúbb a büntetés

2017. 06. 13.

Pár napja fogadták el Ausztriában azt a törvénytervezetet, amely októbertől lehetővé teszi az arcukat elrejtő ruhát viselő muzulmán nők megbírságolását. Nyugat-Európában csak Franciaországban van hasonló szigorú szabályozás, de egyre több nyugati ország vezet be valamilyen mértékű korlátozást. Bulgáriában is a menekültválság után vezették be a tilalmat és súlyos pénzbüntetésekkel tiltják a burka viselését.

  • Ausztriában is törvény szabályozza majd a burkaviseletet
  • Egyre több európai ország dönt a szigorítás mellett
  • A legszigorúbb szabályozás Franciaországban van
  • De Bulgáriában is a legmagasabb a bírság összege
  • Norvégia is tiltaná az iskolákban a burka viselését

”Azok, akik nem hajlandók elfogadni a felvilágosodási értékeket, el kell hagyniuk országunkat és társadalmunkat,” – olvasható a törvény szövegében, amelyet még májusban terjesztett a törvényhozás elé Osztrák Szociáldemokrata Párt és a Néppárt, mielőtt még a koalíció szétválásról döntöttek volna.

Azok a nők, akik iszlám fátylat – burkát vagy nikábot – viselnek nyilvános helyeken, 150 euró (46 ezer Ft) bírságot fizethetnek. A törvényben további szigorításokat is tartalmaz. Az integrációs és nyelvi kurzusukon való részvételhez kötik a különböző segélyek kifizetését és szigorítják a szélsőséges iszlamista propaganda elleni fellépést is.

Korábban az osztrák turisztikai szektorból bírálták a készülő törvénytervezetet, mert attól tartottak, hogy a tilalom pénzügyileg hátrányosan érintheti a szektort. Ausztria közkedvelt turisztikai célpontja az Öböl-menti országokból érkező turistáknak. Elsősorban a luxushotelek tartanak a forgalom visszaesésétől.

Franciaországban tavaly nyáron a burkini vita kavarta fel az indulatokat. Több tengerparti város is korlátozta a teljes testet elfedő fürdőruha viseletét. Ezt viszont az államtanács, vagyis a legfőbb közigazgatási bírósági szerv nem tartotta jogszerűnek és a tiltó határozatokat felfüggesztették.

A burkini tilalom ellenére azonban továbbra is Franciaországban a legszigorúbbak a burkaviselés szabályai. A törvény 2011 áprilisa óta tiltja a teljes testet és arcot eltakaró viseletet az ország közterületein, de a szabályozás kiterjed a közintézményekre, polgármesteri hivatalokra, üzletekre és éttermekre is. A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egy 2014-es ítéletében elutasította egy a törvényszékhez forduló felperes panaszát.

Az ítélet szerint a közbiztonság és mások jogainak védelme legitim indok, amely alapján a felperes ezen jogai korlátozhatók. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az arc eltakarása ellentmond az alapvető társadalmi együttélési normáknak, mivel az arc nagyon fontos szerepet játszik a társadalmi interakcióban.

Németország, amely Angela Merkel kancellár 2015-ös menekülteket invitáló kijelentései miatt közel egymillió közel-keleti migráns új hazája lett, szintén próbálkozik a kérdés szabályozásával, igaz felemás sikerrel.

Németország végül alkotmányossági aggályok miatt nem vette át az Európában elsőként Franciaországban bevezetett általános burkatilalmat, viszont egy másfél hónapja meghozott törvényben megtiltotta az állami alkalmazottak számára a burka vagy nikab viseletét.

Európában Belgium volt az első, amely 2010 márciusban napirendre tűzte a burka betiltásának kérdését, ám az elhúzódó kormányalakítási folyamat következtében ezt csak áprilisban szavazta meg a törvényhozás. A bírság itt is nagyjából egy napi átlagkeresetnek felel meg, 140 euró.

A francia szabályozás annyiban tekinthető szigorúbbnak, hogy – a belga jogszabállyal ellentétben – nem csak az öltözéket viselő, hanem a nőt burkaviselésre kényszerítő személyt is szankcionálja, mégpedig 30 ezer eurós pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel.

A skandináv országok korábban élen jártak a menekültek befogadásában és a hozzájuk való integrációban, azonban úgy tűnik Norvégiában betelt a pohár.

A bloomberg.com rövid cikke szerint a konzervatív vezetésű norvég kormány a jövőben megtiltja, hogy az óvodákban, iskolákban akár a tanár, akár a diákok burkát, csadort, vagy egyéb olyan ruhadarabot viseljenek, ami eltakarja az arcukat.

A volt szocialista országok közül Bulgáriában szeptemberben hoztak törvényt a burkaviselés ellen, amely kiterjed a menekültekre is. A törvényszegőknek viszont a helyi viszonyokhoz képest igen magas, 240 ezer forintnyi büntetést kell fizetniük A törvény a menekültekre is vonatkozik. A burka viselése tilos az összes köztéren (parkok, kertek, iskolák, magán- és állami reptereken), kivételt az orvosi és munkahelyi esetek jelentenek, illetve a sport- és kulturális események.

Magyar Idők – (Thelocal.at, Independend, Bloomberg)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑