Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Faso északi részén többen meghaltak dzsihadisták támadásában

2023. 01. 20.

Legalább húsz ember, köztük 18 civil önkéntes halt meg csütörtökön két feltételezett dzsihadista támadásban Burkina Faso északi és északnyugati részén – közölték pénteken biztonsági források.

Az Önkéntesek a Haza Védelméért (VDP) katonai egység tisztviselője elmondta, hogy az első támadás helyőrségük ellen irányult Rakoegtengában, az északi Bam tartományban. Hat emberük elesett. A támadásban életét vesztette egy nő is. Tucatnyian megsebesültek, többen köztük súlyosan. A sebesülteket a fővárosba szállították kezelésre.

A tájékoztatás szerint a második támadás az északnyugati Nayala tartományban történt. Itt egy önkéntesek és katonák által kísért gépkocsioszlopon ütöttek rajta a dzsihadisták. Egy tucatnyi önkéntes meghalt, valamint egy civil.

Burkina Faso, különösen annak északi felében, 2015 óta egyre több támadást hajtanak végre az Al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető szélsőséges csoportok. Ezrek haltak meg és legalább kétmillióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

A múlt héten Burkina Faso északi részén, Arbinda közelében mintegy 60 nőt és csecsemőt raboltak el feltételezett dzsihadisták.

Ibrahim Traoré százados, a szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnök célul tűzte ki a “terrorista hordák által elfoglalt területek visszafoglalását”. A szélsőségesek az ország területének negyven százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑