Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Faso kormánya felfüggeszti a France 24 csatorna sugárzását

2023. 03. 27.

A nyugat-afrikai Burkina Faso kormánya hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti a France 24 sugárzását, miután a televíziós csatorna interjút készített az Iszlám Magreb al-Kaida szervezetének (AQIM) vezetőjével.

A döntést a nemzet érdekében hozták és határozatlan időre szól – idézte az al-Dzsazíra arab hírcsatorna Jean-Emmanuel Ouedraogo kormányszóvivőt.

A hivatalos közlemény szerint azzal, hogy megszólalási lehetőséget adtak az AQIM vezetőjének “a France 24 nemcsak mint a terroristák kommunikációs ügynökségeként működik, . hanem teret is kínál a terrorista akciók és a gyűlöletbeszéd legitimációjának, közvetítve e szervezet gonosz céljait Burkina Fasoban”.

2022 decemberében Burkina Faso katonai kormányzata már felfüggesztette a Francia Nemzetközi Rádió (RFI) elérhetőségét az “információk feldolgozásával kapcsolatos szabályok megsértése” miatt.

A France 24 közölte, hogy műsorukban nem közvetlenül szólaltatták meg Abu Obaida Juszuf al-Annabit, hanem csak közvetítették az interjúban elhangzott gondolatait. Hozzátették, a France 24 műsorai továbbra is elérhetők lesznek műholdról és a YouTube-csatornájukon.

A volt francia gyarmat tavaly október óta hivatalban lévő kormánya idén januárban távozásra szólította fel a francia különleges erőket, mivel saját fegyveres erői elegendőek az ország biztonságának szavatolásához. Ezzel véget vetettek annak a 2018-as megállapodásnak, amely 400 francia katona állomásoztatását engedélyezte a főváros, Ouagadougou melletti bázison. A katonák februárban elhagyták az országot.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑