Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Fasóban a junta meghiúsított egy puccskísérletet

2023. 09. 28.

Burkina Fasóban a biztonsági és hírszerző szolgálatok meghiúsítottak egy hatalomátvételi kísérletet – közölte az országot vezető katonai junta szerdán.

A nyilatkozat szerint a puccsot “az ország destabilizálására” tervezték, “azzal a sötét szándékkal, hogy támadást intéznek a köztársaság intézményei ellen, és káoszba sodorják az országot”.

A katonai ügyész közölte, hogy a puccskísérlet miatt négy embert őrizetbe vettek, ketten pedig szökésben vannak. “Az ügyben tisztek is érintettek” – tette hozzá.

A junta hétfőn felfüggesztette a Jeune Afrique című francia nyelvű magazin működési engedélyét, mert szerinte valótlan híreket közölt a nyugat-afrikai ország hadseregéről.

A hadsereg tavaly vette át a hatalmat Ouagadougouban, és távozásra szólította fel a francia különleges erőket is, mondván, hogy a saját fegyveres erői elegendők az ország biztonságának szavatolásához.

Ibrahim Traoré ideiglenes elnök bejelentette ugyan, hogy jövő nyárig választásokat tartanak az országban, de ez az ingatag biztonsági helyzet miatt kérdésessé vált. Az ország nagyjából felét iszlamista csoportok tartják rettegésben.

Közép- és Nyugat-Afrikában már nyolc államcsínyt hajtottak végre az elmúlt három évben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑