Burkina Fasóban az eddigi államfő nyerte az elnökválasztást

Roch Marc Christian Kaboré leköszönő elnök nyerte meg a Burkina Fasó-i elnökválasztást a szavazatok 57,87 százalékával – közölte csütörtökön az afrikai ország választási bizottsága.

Az újabb öt évre elnök megbízatást elnyerő Kaborénak 12 jelölttel kellett megbirkóznia, köztük Eddie Komboigóval, a Kongresszus a Demokráciáért és a Haladásért (Congres pour la Démocratie et le Progres, CDP) nevű pártból, aki 15,48 százalékot szerzett. A CDP-t Blaise Compaoré korábbi elnök alapította, aki 27 éven keresztül vezette a nyugat-afrikai országot 2014 októberéig, amikor is a népfelkelés megbuktatta őt.

Kaboré legfőbb riválisa, Zéphirin Diabré, az ellenzéki Unió a Haladásért és a Változásért (Union pour le Progres et le Changement, UPC) jelöltje – aki az előző, 2015-ös választásokon másodikként végzett Kaboré mögött – a voksok 12,46 százalékát szerezte meg.

Az ellenzék hétfőn közölte, hogy szerinte elcsalták a választást – amely viszonylagos nyugalomban zajlott a dzsihadista merényletekkel való fenyegetőzés ellenére -, s hogy nem fogadja el annak eredményét.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) szerdán felszólította a politikai szereplőket és az állampolgárokat, hogy tartsák tiszteletben az eredményeket, és forduljanak az illetékes bíróságokhoz abban az esetben, ha úgy vélik, hogy szabálytalanságok történtek a választás során. “A választási folyamat Burkina Fasóban békés hangulatban, nagyobb incidensek nélkül zajlott a feszült általános biztonsági helyzet és bizonyos logisztikai korlátok ellenére” – közölte szerdán az ECOWAS megfigyelőmissziója Burkina Fasóban.

A november 22-én tartott választásokon a szavazásra jogosult csaknem 6,5 millió lakos közül kevesebb mint hárommillióan járultak az urnákhoz, a választási részvétel 46,12 százalékos volt.

A dzsihadista támadások következtében kialakult biztonsági válság miatt a mostani volt az első olyan voksolás, amelyen nem tudott részt venni a szavazásra jogosult összes személy. Az elmúlt öt évben több mint ezren vesztették életüket, és körülbelül egymillióan váltak belső menekültekké a nyugat-afrikai országban a dzsihadista terrorizmus miatt.

A választási bizottság szerint az ország 351 közössége közül 15 (több mint 100 ezer, szavazásra jogosult személlyel) nem vett részt a folyamatban, a 19 836 szavazóhelyiség közül 926 nem nyitott ki a bizonytalan biztonsági helyzet miatt.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑