Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Fasoban zendülő katonák fogságába esett az államfő

2022. 01. 24.

Burkina Faso vezetőjét egy katonai táborban tartják az iszlamista fegyveresek ellen több támogatást követelő katonák.

Zendülő katonák őrizetbe vették egy katonai táborban Burkina Faso államfőjét, Roch Marc Christian Kaborét – közölte két biztonsági forrás és egy nyugat-afrikai diplomata.

Előző nap este heves lövöldözés volt a fővárosban, Ouagadougou-ban található elnöki rezidencia körül. A kormány vasárnap cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint puccs készül, miközben több katonai táborból órákon át folyamatos lövöldözés hallatszott, és a lázadó katonák több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz.

A kormány kijárási tilalmat rendelt el este nyolc órától reggel fél hatig, és két napra bezárta az iskolákat.

A fővárosi állami tévé székháza előtt maszkot viselő katonák egy csoportja hadállást vett fel hétfőn – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója. Egyelőre nem világos, hogy a jelen lévő tucatnyi katona lázadó lenne, aki a tévé átvételére érkezett, vagy a kormányhoz hű katonák, akiket azért küldtek, hogy biztosítsák a rádiót.

Inforádió élő adás – Kattintson ide, hallgassa most!
A nyugat-afrikai országban egyre elkeseredettebbek az emberek amiatt, hogy az ország vezetése képtelen véget vetni a dzsihadista támadásoknak. Az ENSZ adatai szerint tavaly decemberben két hét leforgása alatt csaknem 12 ezer ember kényszerült otthonából elmenekülni a dzsihadista erőszak miatt.

A 2015 óta hatalmon lévő Kaborét mintegy két éve azzal az ígérettel választották újra, hogy a dzsihadisták elleni harcot tekinti prioritásának.

A Mali, Burkina Faso és Niger hármas határán fekvő térségben rendszeresen követnek el gyilkosságokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista szélsőségesek Az erőszakcselekményekben emberek ezrei haltak meg, és mintegy másfél millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑