2020. 03. 31.

Cáfolják a kurdok, hogy az Iszlám Állam tagjai megszöktek volna a börtönből

Cáfolta a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet hétfőn a szíriai köztelevízió előző napi bejelentését, miszerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet 12 embere megszökött az ernyőszervezet által felügyelt börtönből Szíria északi részén.

Kino Gabriel SDF-szóvivő közleményben tudatta, hogy a rablázadás vasárnap este történt egy börtönben az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban.

Dzsihadistáknak sikerült kitörniük cellájuk ajtaját, lyukakat vájni a falakba, és ellenőrzésük alá vonni a földszintet – tette hozzá.

Az Egyesült Államok vezette terroristaellenes nemzetközi koalíció harci repülőket küldött a börtön fölé, amelyek világító bombákat dobtak le.

Gabriel hangsúlyozta, hogy senkinek sem sikerült végül megszöknie, a helyzet a fogvatartási központban „teljes mértékben ellenőrzésük alatt áll”.

Kurd források szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által támogatott SDF különleges erőinek négy foglyot sikerült elkapnia, akik megpróbáltak megszökni.

A börtönben, amely az azonos nevű tartományi székhely déli szomszédságában található, az Iszlám Állam több mint 5000 – különböző nemzetiségű – tagját tartják fogva.

A dzsihadista szervezet több ezer tagját és tagjaik hozzátartozóit tartják fogva az SDF által 2016-ban felállított börtönökben és táborokban.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑