Cadmus fordítás Cadmus

Cáfolták a csecsen melegek letartóztatását

2017. 04. 20.

Ramzan Kadirov csecsen vezető valótlannak és provokációnak nevezte a csecsen melegek fogva tartásáról és meggyilkolásáról szóló sajtóhíreket amikor szerdán a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Kadirov az elnöknek “jelentést téve” kifogásolta, hogy az újságcikkekben egyetlen őrizetbe vett vagy megölt személy nevét sem említették. Kijelentette, hogy egy halottnak mondott személy, akit “nyílt szövegben megsértettek”, otthon van és jól érzi magát. A csecsen vezető szerint ezekről a dolgokról “még beszélni is kellemtelen”. Hozzátette, hogy hasonló “meg nem erősített tényekről” évente két-három alkalommal is beszámol a sajtó a köztársasággal kapcsolatban.

Kadirov hozzátette, hogy Csecsenföldön a biztonsági helyzet jó és hogy nincs komoly fenyegetés.

Félreértelmeztek egy határozatot

Csecsen illetékesek szerint az újságírók félreértelmezték a grozniji központi mecsetben a köztársaság vallási vezetői által az ügyben a hónap elején elfogadott határozatot. Az állították, hogy az abban szereplő, a “felbujtók” elleni “megtorlás” kifejezés nem az erőszakra való felszólítás, hanem azt jelenti, hogy a cikkek miatt rágalmazás címén be fogják perelni a lapot.

A publikációk nyomán az atrocitások leállítását és a történtek kivizsgálását sürgette jogvédő aktivisták mellett az ENSZ emberi jogi főbiztosa és az EBESZ is. Az értesülések miatt nyugtalanságának adott hangot az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, és a melegek elleni feltételezett erőszakcselekményeket elítélte két amerikai szenátor is.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑