Cadmus fordítás Cadmus

Ciprus az EU segítségét kéri az újraegyesítéshez

2023. 05. 25.

Ciprus ez Európai Unió nagyobb fokú, közvetlen részvételét kéri a két részre szakadt sziget újraegyesítéséhez – jelentette ki Nikosz Hrisztodulidisz csütörtöki berlini sajtótájékoztatóján.

“A jelenlegi geopolitikai környezetben – különösen az ukrajnai orosz inváziót követően – az ENSZ keretprogramjaim belül az EU-nak határozottan hozzá kell járulnia az újraegyesítésről szóló tárgyalásokhoz” – jelentette ki a ciprusi elnök a német kancellárnál, Olaf Scholznál tett bemutatkozó látogatásán, a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatón.

Ciprus északi részére 1974-ben bevonult a török hadsereg, miután ciprusi görög puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A sziget északi részén 1983-ban létrejött a csak Ankara által elismert “Észak-ciprusi Török Köztársaság”. 1981-es csatlakozása óta Ciprus egészét a ciprusi görög kormány képviseli ez EU-ban.

Az ENSZ égisze alatt az újraegyesítésről szóló béketárgyalások legutóbbi fordulója 2017-ben kudarcba fulladt.

Hrisztodulidisz szerint “az EU-nak rendelkezésére állnak azok az ösztönző erők és eszközök, amelyek a ciprusi nép, a görög és török ciprusiak, Törökország és az Európai Unió közös megegyezésén alapuló megoldáshoz vezethetnek”.

“A Ciprusi Köztársaság európai uniós tagállam, a ciprusi kérdés uniós kérdés is, annak rendezése pedig közvetlenül érinti az Európai Uniót” – szögezte le az elnök.

Ciprus uniós segítséget kér a szankciókat megszenvedő ágazatoknak

Az Európai Uniónak segítséget kell nyújtania az Ukrajna elleni támadás miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat megszenvedő gazdasági ágazatoknak – jelentette ki a ciprusi elnök csütörtökön Berlinben.

Nikosz Hrisztodulidisz a német kancellárnál, Olaf Scholz-nál tett bemutatkozó látogatásán, a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatón az orosz kőolaj kereskedelmére kivetett EU-s szankciókat megkerülő olajszállító hajókra bevezetni tervezett kikötési tilalomról szóló kérdésre kijelentette, hogy Ciprus támogatja az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket és maradéktalanul be is tartja mindet.

Mint mondta, Ciprus “a történelem jó oldalán áll”, és nem fogadja el országok területi épségének megsértését. Ugyanakkor az Oroszország elleni szankciókról hozott “helyes döntések” a gazdaság egyes területein “költségekkel járnak”, ezért az EU-nak támogatnia kell ezeket az ágazatokat.

Ugyancsak kiemelten fontos, hogy valamennyi tagállam betartsa a szankciókat – tette hozzá, kiemelve, hogy a büntetőintézkedések végrehajtása “nem hatékony”, mert egyes uniós tagok “úgy döntöttek”, hogy nem tartják magukat a Brüsszelben közösen hozott döntésekhez – fejtette ki Hrisztodulidisz.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Németország és Ciprus a partnereikkel együtt kiáll Ukrajna mellett, és kitartóan támogatja az orosz támadással szemben védekező országot politikailag, pénzügyileg, humanitárius segítségnyújtással és “természetesen fegyverekkel is”.

“Mindezen túl tovább fokozzuk az Oroszországra kifejtett szankciós nyomást, és gondoskodunk arról, hogy ne lehessen megkerülni a szankciókat” – tette hozzá a német kancellár.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑