Cadmus fordítás Cadmus

Ciprus légvédelmi és hajók elleni rakétákat vásárol

2020. 02. 07.

Ciprus légvédelmi és hajók elleni rakétákat vásárol – erősítette meg csütörtökön egy jól érsült forrás a La Tribune című francia lap erre vonatkozó cikkét. Az ügyletre olyan időben kerül sor, amikor kiéleződött a feszültség a szigetország és földközi-tengeri szomszédja, Törökország között.

Az értesülés szerint a ciprusi hadsereg két szerződést kötött az európai MBDA rakétagyártó vállalattal. A forrás úgy tudja, a nicosiai vezetés decemberben 150 millió euró (50 milliárd forint) értékben kötött megállapodást a fegyvergyártó céggel Mistral típusú föld-levegő rakéták beszerzéséről és egy további megállapodást 90 millió euró (30 milliárd forint) értékben januárban kötött Exocet hajók elleni rakéták vásárlásáról.

Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány között kiéleződött a feszültség a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők ügyében. Az Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, de Nicosia erről hallani sem akar. Törökország – Washington és Brüsszel figyelmeztetései ellenére – május eleje óta végez próbafúrásokat Ciprus partjainál a kizárólag Ankara által elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével.

Emellett Ankara Líbiával a tengeri joghatóságra vonatkozó megállapodás kötött, amely kiterjeszti Törökország földközi-tengeri határait Nicosia és Athén tiltakozása ellenére. Válaszul Ciprus, Izrael és Görögország január elején megállapodást kötöttek egy gázvezeték építéséről, amelyen keresztül Földközi-tenger keleti medencéjében kitermelt erőforrást Cipruson keresztül Görögországba szállítanák.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország jelenleg mintegy 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások eddig eredménytelenül folytak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑