Ciszjordániában jelentősen növekedett a fertőzöttek száma

Jelentősen növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma Ciszjordániában az év elején bevezetett szigorú korlátozások ellenére – közölte a palesztin terület egészségügyi hatósága hétfőn.

A tájékoztatás szerint hétfőn 1626 új fertőzöttet és a Covid-19 betegséghez köthető 14 halálesetet regisztráltak, míg az év elején a fertőzöttek napi száma alig pár száz volt.

Mai al-Kaila palesztin egészségügyi miniszter közölte, hogy az esetszám megnövekedése hátterében a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai állnak. Mint mondta, különösen a vírus brit mutációja terjed a térségben.

Kaila figyelmeztetett, hogy a palesztin terület egészségügyi ellátórendszere a túlterheltség peremén áll, mivel a koronavírusos betegek ellátására kialakított korházak több mint 85 százalékban telítettek, és a lélegeztetőgépek 60 százaléka is használatban van, ami rekordnak számít.

Szakértők ugyanakkor megjegyezték, hogy az esetszám megugrása kapcsolatban állhat azzal is, hogy februárban megnyitották az iskolákat. A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság válaszul szombaton ismét elrendelte a távoktatást.

Ciszjordániában szigorú karantén van életben hétvégenként, a munkanapokon viszont éjszakai kijárási tilalom van hatályban, bár a szabályokat megfigyelők szerint nem tartják be megfelelően.

Az oltási kampány február elején indult, ugyanakkor eddig csak kevés embert immunizáltak.
A két palesztin területen, a mintegy kétmillió lakosú Gázai övezetben és a négymillió lakosú Ciszjordániában 185 336 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2058-an hunytak el a kórban.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑