CitizenGo: Fogságból üzent a szalézi szerzetes (videó)

Iszlamista támadók törtek be Teréz anya nővéreinek jemeni idősek otthonába márciusban. Négy nővért és tíz beteget kivégeztek, a kápolnában imádkozó Tom Uzhunnalil szalézi szerzetest pedig elrabolták.

Eleinte tévhírek terjedtek el Tom atyával kapcsolatban, például hogy Húsvétkor keresztre fogják feszíteni fogvatartói. Július 19-én megjelent egy kép róla a Facebookon, melyen nagyon gyengének tűnt, később pedig egy a közösségi oldalon posztoltak videót az iszlamisták a kínzásáról. Mindkét esetben bekötötték a szemét, így a felvételek eredetiségéről rendtársai és a bevont szakértők sem voltak meggyőződve.

Bár augusztusban az indiai külügyminiszter azt állította, hogy „a kormány minden lehetséges eszközt bevetett Tom atya biztonságos kiadatásáért”, azóta sem történt változás az ügyben.

Karácsonykor került föl egy videó a YouTube-ra, melyben az atya üzen a világnak. Bár nem bizonyított, hogy a felvételen valóban Tom atya látható, rendtársai és rokonai szerint igen. Feltételezve, hogy a misszionáriusról van szó, ez az első üzenet, ami tőle érkezett márciusi elrablása óta.

A videóban a lehetséges Tom atya azt állítja, az emberrablók több ízben is megpróbáltak kapcsolatba kerülni az egyházzal és a polgári hatóságokkal, de hiába. A szerzetes szülőhazája, India segítségét kéri, és elmondja:

„Ha európai pap lennék, talán sokkal komolyabban vennének. Indiai vagyok. Talán nem tekintenek annyira értékesnek.”

Továbbá Ferenc pápát és a püspököket is arra kéri, hogy jöjjenek a segítségére, mivel sürgős egészségügyi gondoskodásra szorul.

Minden bizonnyal fogvatartói adták szájába a szavakat, és kényszerítették, hogy elmondja az előre megírt szöveget, mégis elgondolkodtatóak a mondatai. Szalézi rendtársai szerint ez a videó egy emlékeztető a hatóságok, a kormány és az egyház számára, hogy fokozzák erőfeszítéseiket, és tárgyaljanak Tom atya szabadon bocsátásáról.

Mutassuk meg, hogy nemcsak az európai emberek élete fontos számunkra, hanem minden emberé! Hívjuk föl a befolyásos regionális és globális vezetők figyelmét, hogy tegyenek meg mindent az atya szabadon bocsátása érdekében!

Érdemes tisztában lennünk a jelenlegi jemeni helyzettel. Jemenben a közel két éve kezdődött tüntetések következményeként megdöntötték a Szaúd-Arábiával szimpatizáló Mansour Al-Hadi elnök hatalmát. Az elnök először Szaúd-Arábiába menekült, majd a szaúdi vezetésű koalíció segítségével visszatért az országba, és a mai napig háborúzik a jemeni hadsereg és az előző elnököt támogató Húszi Mozgalom ellen. A szaúdi beavatkozás káoszt szült az országban, ahol humanitárius katasztrófa fenyegeti a lakosságot.

Szaúd-Arábia nagymértékben támaszkodik az Egyesült Államokra, Nagy-Britanniára és Indiára, akik a fenntartott diktatúra ellenére is megvásárolják a szaúdi termékeket a szabad piacon. Ezek az országok megpróbálhatnák megakadályozni a durva atrocitásokat, mégsem tettek eddig így. A nyugati államoknak pedig felelősségük lenne a keleti térségben lévők emberi jogaival is törődniük, és ezt szemmel tartaniuk szaúdi kapcsolataik tekintetében is!

A fentiek okán petíciónkat az Egyesült Államok megválasztott elnökének, Nagy-Britannia és India miniszterelnökének, illetve Szaúd-Arábia királyának címezzük, arra kérve őket, hogy tegyenek lépéseket Tom atya kiszabadulása, az emberek biztonsága, illetve az alapvető emberi jogok biztosítása érdekében.

Tom atya egyike a világ számos részén élő üldözött keresztényeknek. Kérjük, csatlakozzon petíciónkhoz a szabadulása érdekében! Ha hívő, a petíció aláírása mellett, kérjük imádkozzon Tom atyáért és a világ minden üldözöttjéért!

Éppen elég ártatlan vér folyt már. Köszönjük, hogy segít felhívni a figyelmet Tom atyára, köszönjük, hogy segít megmenteni egy életet!

CitizenGo

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑