Civilek haltak meg szaúdi légi csapásokban

 

Legkevesebb 31 civil halt meg szaúdi légi csapásokban Jemen északi részén szombaton – közölte az arab országban működő ENSZ-iroda.

A támadásokat Dzsauf tartományban hajtotta végre a szaúdi vezetésű arab koalíció, amely a nemzetközileg elismert kormány oldalán avatkozott be 2015-ben a jemeni polgárháborúba az Irán támogatását élvező síita húszikkal szemben, akik elűzték az országból a jemeni kabinetet.

A halálos áldozatok mellett 12 sebesültje is van a légi csapásoknak.

Lise Grande, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora emlékeztette a harcoló feleket, hogy a civil lakosságot a nemzetközi jog értelmében meg kell óvniuk.

“Öt éve tart már ez a konfliktus, és megdöbbentő, hogy ennek a kötelességüknek még mindig nem tudnak eleget tenni” – mondta Grande.

A húszi hatóságok szerint az áldozatok többsége nő és gyerek. Emellett azzal vádolták meg a szaúdi vezetésű koalíciót, hogy további légi csapásokkal akadályozza a mentést a helyszínen.

A húszikhoz köthető egyik tévécsatorna jelentése szerint bámészkodókat ért találat, akik azért gyűltek össze, hogy megnézzék annak a szaúdi harci gépnek a maradványait, amelyet előző nap lőttek le a húszik.

MTI, HírTV

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑