Cadmus fordítás Cadmus

Civileket ejtettek túszul a tálibok

2022. 06. 05.

A tálibok szombaton megerősítették, hogy több tucatnyi polgári személyt tartanak fogva az afganisztáni Pandzssír-völgyben, ahol azóta folynak a harcok, amióta az iszlamisták tavaly augusztusban átvették a hatalmat.

Abubakr Szedik, Pandzssír tartomány kormányzójának szóvivője közölte, hogy 30-40 embert vettek őrizetbe a biztonsági erők Hesza Aval járásban, de nem tudta megindokolni, miért állították őket elő.

A szóvivő azután beszélt, hogy az afgán média beszámolt több mint száz polgári személy őrizetbe vételéről a tálibok ellen harcoló Nemzeti Ellenállási Fronttal (NRF) való kollaborálás vádjával.

A közösségi médiában megjelent videón az volt látható, hogy az őrizeteseket a tartományi börtönbe szállították.

Helyi illetékesek szerint egy előállított meghalt az őrizetbe vétel során.

Az ENSZ afganisztáni emberi jogi jelentéstevője figyelmeztetett, hogy nagyon komolyan veszik a Pandzssírban és más afgán tartományokban elkövetett jogsértéseket.

Eddig egyetlen ország sem ismerte el hivatalosan a tálibokat, és egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás a lányokkal és nőkkel szembeni bánásmódjuk miatt, valamint amiatt, hogy nem tartották be ígéretüket, hogy sokszínűbb kormányt alakítanak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑