Cadmus fordítás Cadmus

Civilekkel menekülnek az Iszlám Állam terroristái

2019. 03. 02.

Letartóztatják az Iszlám Állam azon tagjait, akik civilek közé vegyülve próbálnak kijutni a terrorszervezet utolsó szíriai területéről. Az iraki határnál lévő Bagúzt és környékét a kurdok által vezetett Szíriai Demokratikus Erők ostromolják, akik igyekeznek kiszűrni a menekültek közé rejtőzött dzsihádistákat.

Százával hagyták el szerdán az Iszlám Állam utolsó szíriai területét. A menekülők közt a terrorszervezet tagjai és követői is megtalálhatók.

Egy aleppói nőnek a férje is tagja az Iszlám Államnak, miután a férfit meglőtték, úgy döntött, elküldi a nőt és két gyereküket, hogy aztán orvosi ellátást keressen. Egy iraki nő pedig azután jött Szíriába, hogy apját letartóztatták, testvére pedig meghalt egy légicsapásban.

A Szíriai Demokratikus Erők szerint sok külföldi csatlakozott a terroristákhoz.

“A civilek és a szóbeszéd szerin sok európai, ázsiai és török dzsihádista van itt, de nem mondták meg, pontosan mennyien lehetnek” – mondta egy parancsnok.

A területről 3 hónap alatt 40 ezren menekültek el, közülük 15 ezren azóta, hogy február 9-én meghirdették a végső ostromot. A sok civil miatt nem tudták gyorsan lerohanni a dzsihadistákat.

“Próbáljuk kiszűrni a civilek közt rejtőző terroristákat, akik a harcok elől menekülnek, vagy máshol akarnak alvó sejteket alapítani” – mondta a milícia szóvivője, Musztafa Bali.

3 hónap alatt 78 ember meghalt menekülés közben, vagy nem sokkal azután, hogy beért a közeli menekülttáborba. Kétharmaduk kisbaba volt, akik közül ketten most szerdán haltak meg.

Atv.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑