Cadmus fordítás Cadmus

Csád államosítja és kizavarja az amerikai ExxonMobil olajvállalatot

2023. 03. 28.

A csádi energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy államosítja az amerikai ExxonMobil olajipari nagyvállalat egyik leányvállalatához tartozó összes eszközt és jogot, beleértve a szénhidrogén-, valamint a feltárási és kitermelési engedélyeket – derül ki a Reuters pénteki jelentéséből.

Az Exxon eszközei közé tartozott a jelentések szerint a csádi Doba olajprojekt 40%-os részesedése, amely hét termelő olajmezőt foglal magában, amelyek együttes termelése napi 28 000 hordó (bpd).

A jelentés megemlíti az Exxon érdekeltségét a Csád-Kamerun export szállítórendszerben is, amely több mint ezer kilométer hosszan húzódik.

A minisztériumi nyilatkozatra azért került sor, mert az amerikai vállalat decemberben bejelentette, hogy lezárta csádi és kameruni tevékenységeinek eladását a Savannah Energy brit cégnek.

A csádi kormány akkor megtámadta a 407 millió dolláros felvásárlási üzletet, mondván, hogy a végleges feltételek eltérnek attól, amit az Exxon bemutatott. N’Djamena akkor arra figyelmeztetett, hogy bírósághoz fordulhat, hogy blokkolja a Savannah által az Exxon országbeli eszközeinek megvásárlását, és további lépéseket tehet érdekei védelmében.

2017-ben a csádi legfelsőbb bíróság 819 millió dollár elmaradt jogdíj megfizetésére szólította fel az olajcáget, miután az Exxont azzal vádolták, hogy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. A vállalat később egyezségre jutott az adófizetésekkel kapcsolatban, elkerülve ezzel egy 74 milliárd dolláros bírságot a közép-afrikai országtól.

Csád rendelkezik Afrika tizedik legnagyobb olajtartalékával, nyersolajának 90%-át exportálja.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑