Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem félmillió gyermek van életveszélyben Líbiában

A harcok elől menekültek közül egyre többen iskolákban vannak elszállásolva. Az ivóvíz- és az élelmiszerhiány mellett a kanyaró is veszélyt jelent Észak-Afrikában.

Körülbelül 500 ezer gyerek életét veszélyeztetik közvetlenül Tripoliban az egy hónapja kiújult és azóta tartó újabb összecsapások – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfőn közzétett jelentéséből.

A jelentés kitér arra is, hogy a félmillió közvetlen életveszélyben lévő gyerek mellett további 2,6 milliónak van szüksége sürgős segítségre Líbia-szerte. A legutóbbi összecsapások 1200 családot kényszerítettek otthonaik elhagyására, és ezzel az országon belül áttelepültek száma hivatalos adatok szerint már 25 ezerre emelkedett.

Az ivóvíz- és az élelmiszerhiány mellett komoly veszélyt jelentenek a betegségek is: újra felütötte a fejét a kanyaró, amellyel kapcsolatban már 500 esetet jelentettek – közölte Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója.

Sok helyen egyelőre megoldatlan a hivatalosan október 3-án kezdődő tanévkezdés is, mert egyre több iskolaépületben otthonaikat elhagyni kényszerülő családokat szállásoltak el.

Azoknak a gyerekeknek, akik a szüleikkel más afrikai országból érkeztek Líbiába, hogy tengeri úton Európába jussanak, a kiújult összecsapások újabb nehézséget jelentenek – teszi hozzá a jelentés, kiemelve a menekültek számára létesített líbiai táborok rossz körülményeit is.

Noha az egymással rivalizáló milíciák szeptember 4-én tűzszünetet hirdettek, a harcok a múlt héten kiújultak a főváros déli részén, ahol több helyi és más városból – elsősorban a környékbeli Miszrátából és Tarhúnából – érkezett fegyveres csoport is szemben áll egymással.

Líbia 2011-ben süllyedt káoszba, Moammer Kadhafi líbiai vezető meggyilkolását követően. Azóta az ország különböző részeinek ellenőrzéséért egymással rivalizáló fegyveres csoportok harcolnak egymással.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑