Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem hárommilliós büntetést szabott ki a Nemzetközi Bíróság a műemlékromboló szélsőségesre

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2,7 millió eurós pénzbírságot szabott ki csütörtökön az iszlamista szélsőséges Ahmad al-Mahdi al-Faqira, aki 2012-ben a középkori mali város, Timbuktu páratlan műemlékeinek elpusztítását irányította

A bíróság mindenekelőtt megállapította, hogy Faqi komoly gazdasági veszteségeket és erkölcsi károkat okozott az áldozatoknak, elsősorban a város lakosainak, akik nagyban függenek a turizmustól, ezért pénzbüntetést rendelt el. Emellett jelképes egy euró megfizetésére kötelezték a férfit Mali és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) számára.

A vádlottat tavaly kilenc év börtönbüntetésre ítélték, amiért részt vett tíz történelmi épület, köztük kilenc középkori mauzóleum és egy mecset lerombolásában.

Mivel a magát korábban bűnösnek valló Ahmad al-Mahdi al-Faqi fizetésképtelen, a törvényszék arra kérte az ICC áldozatok megsegítését szolgáló segélyalapját, hogy utalja át az elrendelt összeget különböző helyi programok és csoportok számára.

“A síremlékek elleni támadások megsemmisítik az emberiség közös emlékezetének és kollektív tudatának egy részét, megakadályozzák az értékek és a tudás átadását a jövő nemzedékeinek” – közölte Raul Pangalangan, az ügyben eljáró háromtagú bírói testület elnöke.

Faqi az első a világon, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság elítélt vallási vagy történelmi műemlékek megsemmisítésének bűntette miatt.

Tagja volt az al-Kaidával kapcsolatban álló, Anszár ed-Dín (A hit védelmezői) nevű szalafista csoportnak, amely 2012-ben Mali északi részét uralta. Az iszlám szélsőségesek tizennégyet leromboltak Timbuktu tizenhat mauzóleuma közül, valamennyi a középkori város nagy gondolkodóinak síremléke volt.

A férfi állítólag “elszánt” tagja volt a mauzóleumokat leromboló csoportnak, és az irányítás mellett személyesen is részt vett a pusztításban.

A fegyvereseket francia katonai beavatkozással 2013-ban kiszorították a térségből. A mauzóleumokat pedig az UNESCO közreműködésével azóta helyreállították.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑