Csaknem kétezer ókori műtárgyat foglalt le a török csendőrség

Csaknem kétezer, a római és a bizánci korból származó műtárgyat foglalt le a török csendőrség Isztambulban egy csempészek elleni razziában – jelentette csütörtökön a Dogan török hírügynökség.

A beszámoló szerint a hatóságok összesen 1981 régiséget kerítettek kézre, két csempészt pedig őrizetbe vettek. A régiségek egy helyi múzeumba kerültek. A Dogan úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a közép-törökországi Aksaray tartományban egy illegális ásatáson bukkantak a műtárgyakra, amelyeket egymillió dollárért próbáltak meg értékesíteni.

Az isztambuli régészeti múzeum munkatársai szerint a lefoglalt régiségek felbecsülhetetlen értékűek, a római és a bizánci kor kevésbé feltárt időszakaira világítanak rá.

A török hatóságok határozattan fellépnek a történelmi tárgyak csempészete ellen, és küzdenek a már korábban külföldre juttatott régiségek visszahozataláért is, mivel az ország idegenforgalmának jelentős része a gazdag és sokszínű kulturális örökségen nyugszik.

Kedden a rendőrség egy isztambuli hotelben egy kétezer-kétszáz éves aranykoronára és egy ezüsttálra bukkant, amelyek a hellenisztikus korból maradtak fent.

Tavaly szeptemberben egy ötven éve külföldre csempészett ritka, háromtonnás római kori márványszarkofág került vissza Svájcból Törökországba. Az alkotást a dél-törökországi Antalyába viszik tovább, ahol a régészeti múzeumban állítják ki.

Orientalista.hu – Bumm.sk, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑