Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem kéttucat bebörtönzött tüntető kezdett éhségsztrájkba Algériában

2021. 04. 11.

Huszonhárom bebörtönzött tüntető kezdett éhségsztrájkba Algériában – közölte a Politikai Fogvatartottakat Támogató Egyesület (CNLD) szombaton.

A CNLD szerint a rabok szerda óta folytatják a tiltakozás e formáját a főváros, Algír külkerületében lévő El Harrah fegyintézetében. A tüntetőket a múlt héten vették őrizetbe egy a fővárosban rendezett tiltakozó akción.

Algériában a rendszert bíráló Hirak (Mozgalom) híveinek ezrei tértek vissza az utcákra február végén, miután a tömegtüntetések a koronavírus-járvány miatt csaknem egy évig szüneteltek.

2019-ben tömegtüntetések váltották ki Abel-Azíz Buteflika elnök bukását. Az ellenzéki megmozdulások résztvevői az ország 1962-es függetlensége óta meghatározó katonai-politikai rendszer leváltását követelik.

Abdel-Madzsid Tebbun elnök márciusban a tömegtüntetésekre reagálva előrehozott választásokat jelentett be június 12-re. Tebbun, aki Buteflika alatt miniszterelnöki tisztséget látott el, 2019 végén egy az ellenzék és a Hirak által bojkottált választással került az elnöki székbe.

A hét elején figyelmeztette az aktivistákat, hogy ne akadályozzák az ország demokratikus folyamatait. A Hirak bírálja Tebbunt is, mert szerinte Buteflika régi rendszeréhez tartozik.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑