Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem negyedmillióan váltak földönfutóvá az erőszak miatt Nigériában

2019. 09. 28.

Csaknem negyedmillióan váltak földönfutóvá a Nigéria északi részén fegyveres csoportok ismétlődő támadásai miatt – jelentette pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Több mint 40 ezren menekültek át a Nigerrel közös északi határon az elmúlt 10 hónapban, és becslések szerint mintegy 200 ezer ember vált belső menekültté Nigériában.

„Az emberek menedéket keresnek a szinte állandó támadások elől, amelyeket fegyveres csoportok hajtanak végre férfiak, nők és gyerekek ellen egyaránt” – mondta egy genfi sajtótájékoztatón Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője közölte, hogy keveset tudni ezekről a fegyveres csoportokról, amelyek a régiót évek óta terrorizáló Boko Haram dzsihadista szervezettől elkülönülve működnek.

Hozzátette: a csoportok látszólag jól felszereltek és szervezettek. Az észak-nigériai Sokoto, Zamfara és Katsina államokban az erőszak elől elmenekülő emberek emberrablásokról, kínzásokról, zsarolásról, gyilkosságokról, nemi erőszakról és lakóházak lerombolásáról számoltak be.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑