Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem százan meghaltak a szíriai összecsapásokban

2019. 06. 29.

A szíriai hadsereg és a velük szövetséges milíciák legalább 51 tagja és 45 iszlamista vesztette életét pénteken a középnyugat-szíriai Hama tartományban zajló összecsapásokban.

A helyi források szerint a szír katonák több támadást indítottak hajnaltól orosz szövetségeseik támogatásával, hogy felszabadítsák  Dzsabín és Tell-Milh településeket, amelyeket a hónap elején vontak ellenőrzésük alá az iszlamista csoportok.

A terroristák rakétákkal lőtték a szír katonákat, ráadásul a szíriai hadsereg egyik repülőgépét is sikerült eltalálniuk egy légvédelmi rakétával. Eközben 45 iszlamista lelte halálát az összecsapásokban és a szíriai hadsereg, illetve orosz szövetségese légi- és tüzérségi támadásaiban – tette hozzá.

A szíriai harci repülőgépek csaknem 200 légicsapást hajtottak végre, miközben a szárazföldi csapatok több mint 900 rakétát lőttek ki az említett településekre és a környező területekre.

A SANA szíriai állami hírügynökség azzal vádolta a dzsihadistákat, hogy rakétákkal lőtték a szír katonák ellenőrzése alatt álló területeket, több tucat civilt megölve vagy megsebesítve, és kárt okozva tulajdonaikban.

A Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai iszlamisták és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑