Cadmus fordítás Cadmus

Családja szerint a tálibok kivégezték Amrulla Száleh volt afgán alelnök testvérét

A radikális iszlamista afganisztáni tálibok kivégezték Amrulla Száleh volt afgán alelnök testvérét, Rohulla Szálehet, a tálibellenes küzdelem egyik vezetőjét – közölte pénteken Száleh testvérének unokaöccse.

“Kivégezték a nagybátyámat” – tudatta Ebadulla Száleh a Reuters hírügynökséggel egy szöveges üzenetben. A hozzátartozó elmondása szerint a tálibok csütörtökön ölték meg nagybátyját, és nem hagyják a családnak, hogy eltemessék. “Folyamatosan azt mondogatták: hagyni kell a testét elrohadni” – tette hozzá.

A tálibok urdu nyelvű információs szolgálata, az Alemarah arról számolt be: “jelentések szerint” Rohulla Száleh a Pandzsírban zajló harcokban vesztette életét.

Az erről szóló hírek napokkal azután láttak napvilágot, hogy a tálibok elfoglalták az ellenálló Pandzsír tartomány székhelyét, Bazarakot. Az Ahmad Maszúd tálibellenes pandzsíri vezetőhöz hű erőket tömörítő Nemzeti Ellenállási Front (NRF) mindazonáltal fogadkozott, hogy folytatja az ellenállást.

Amrulla Száleh – aki az alelnöki tisztség betöltése mellett a korábbi, nyugati támogatású kormány hírszerzésének vezetője is volt – holléte továbbra sem ismeretes.

Az NRF pénteki közlése szerint civilek ezrei kényszerültek elmenekülni otthonaikból Pandzsír tartományban a tálibok erőszakcselekményei miatt. Az NRF azzal vádolta a radikális iszlamistákat, hogy “folytatja az etnikai tisztogatást, amelyet a világ többi része csak tétlenül néz, és nem vesz róla tudomást”.

A radikális iszlamisták a tálibellenes küzdelem utolsó fellegvárának számító Pandzsír-völgyhöz vezényelték csapataikat, amelyek – az NRF szerint – “bosszút állnak, és halomra ölik az embereket”, különösen a fiatal férfiakat. Az NRF az erőszak mellett az élelmiszer- és gyógyszerhiányt is említette annak okaként, hogy a hegyvidéki területek lakói máshol kényszerültek menedéket keresni.

Pandzsír tartományra a tálibok az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket. Ez a tartomány volt az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibok ellen szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják, illetve a hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül többen is itt találtak menedékre. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a szovjet- és tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑