Csehország árvaházat és iskolát épít Szíriában

Árvaházat és iskolát épít Szíriában Csehország – jelentette be szerdán Andrej Babis miniszterelnök a közszolgálati Cseh Hírtelevíziónak (CT24) nyilatkozva.

A kormányfő kedden Prágában tárgyalásokat folytatott a szíriai Vörös Félhold szervezet képviselőivel, s megállapodtak abban is, hogy az árvaház befogadóképessége kezdetben ötven fő lesz. Később bővíteni fogják a kapacitását.

A cseh állam 20 ezer négyzetméteres telket birtokol Damaszkusz közelében. A projekt megvalósítására a kormány alapítványt hoz létre, amely támogatókat fog keresni az árvaház és az iskola felépítésének finanszírozására.

Az árvaház és az iskola után egy bentlakásos kollégium, valamint egy sportközpont is épülne a telken. „A tervet a csehországi vöröskereszt és a szíriai Vörös Félhold együttműködése alapján tervezzük megvalósítani” – mondta Babis a televíziónak. Az épületet szíriai építészek tervezik meg, és szíriai cégek fogják építeni. „Megegyeztünk abban is, hogy a központ működésének teljes költségét az első évben a cseh fél vállalja magára” – pontosított Andrej Babis.

Michaela Sojdrová cseh kereszténydemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő tavaly azt javasolta, hogy Csehország fogadjon be 50 szíriai árvát a görögországi menekülttáborokból. Andrej Babis a javaslatot értelmetlennek minősítette és elutasította, amiért számos bírálatot kapott a sajtóban.

A kormányfőnek meggyőződése, hogy az árváknak Szíriában kell segítséget nyújtani. „Reméljük, hogy a szíriai helyzet a közeljövőben megoldódik, s a menekültek hazatérhetnek. Meggyőződésem, hogy az embereknek ott kell segítséget nyújtani, ahol születtek” – húzta alá Babis.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑