Cadmus fordítás Cadmus

Csehország légvédelmi ütegeket vásárol Izraeltől

2021. 10. 05.

Csehország négy légvédelmi üteget vesz Izraeltől. Az izraeli Rafael állami cég által gyártott négy Spyder üteg értéke 13,7 milliárd korona (191,8 milliárd forint). A szerződést a felek kedden írták alá Prágában.

A rövid hatósugarú izraeli légvédelmi ütegek (Shorad) elsősorban a városok, az atomerőművek, a repülőterek, az ipari központok és más fontos létesítmények védelmére szolgálnak.

Jól használhatóak repülőgépek, helikopterek, drónok és irányított rakéták felkutatására és megsemmisítésére. A cseh hadsereg fegyverzetében az eddigi használt szovjet gyártmányú KUB rendszert fogják felváltani.

Lubomít Metnar cseh védelmi miniszter közlése szerint az izraeli ütegek gyártásának mintegy 38 százalékát cseh cégek fogják elvégezni.

Csehország és Izrael 2016 óta tárgyaltak a fegyverüzletről. A cseh védelmi tárca eredetileg 10 milliárd koronát szánt a légvédelmi ütegek megvásárlására, míg az izraeli fél 15,7 milliárdot kért. A csehek szerint az ár kompromisszum, a drágítást az eladó időközben bevezetett korszerűbb technológiákkal és az inflációval magyarázza.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑