Cadmus fordítás Cadmus

Csehország mentőcsapatot küld Bejrútba

2020. 08. 05.

Csehország speciális mentőcsapatot küld Bejrútba, amely segíteni fog a keddi robbanás által összedöntött vagy megrongált épületek romjainak átkutatásában – jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter szerda reggel a Twitteren.

Tomás Petrícek külügyminiszter azt közölte, hogy Csehország továbbá tízmillió korona (135 millió forint) értékű humanitárius segélyt is küld Libanonnak.

A mentőket és a humanitárius segélyt szerda délután a cseh hadsereg szállítórepülőgépe viszi Bejrútba.

Az USAR nevű 36 tagú csapatban mintegy 30 tűzoltó, orvos, statikus és néhány kinológus is lesz, akik kutyákkal fogják átkutatni a romokat. A prágai tűzoltókhoz tartozó USAR-csoport különleges kiképzést kapott, és általában természeti katasztrófák idején kerül bevetésre.

A csoport az esemény idejétől számítva tíz órán belül kész a bevetésre. A mentési csúcstechnikával felszerelt csoport a múltban már több csehországi és külföldi természeti katasztrófánál is segítséget nyújtott.

“A bejrúti robbanássorozat hatalmas katasztrófa. Ez a segítség, amelyet Bejrútba küldünk, a legkevesebb, amit jelenleg Libanonért tehetünk” – olvasható Hamácek bejegyzésében.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑