Cadmus fordítás Cadmus

Csökkent az afrikai migrációs útvonal forgalma

Eredményes az Európai Unió és az afrikai migrációs útvonalon fekvő országok együttműködése, ezt mutatja, hogy több mint 90 százalékkal csökkent a Nigerből Líbiába érkezők száma – mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Die Welt című német lapnak.

A baloldali olasz politikus a lap online kiadásában kedden ismertetett nyilatkozatában visszautasította azt a vádat, hogy a Sophia nevű tengeri mentőművelet még több embert vonz az EU-ba.

Az Észak-Afrikából Európába irányuló migrációs útvonal földközi-tengeri szakaszán bajba került emberek életének megmentése “nem +szívó hatás+, hanem kötelesség”.

“Ha egy anya hajlandó a kisgyermekeivel nekivágni a viharos tengernek egy gumicsónakon, akkor taszító hatásnak kell lennie, egy oknak, amiért hajlandó kockáztatni a saját életét és a gyermekei életét, hogy elmeneküljön” – mondta Federica Mogherini.

Az EU éppen ezért finanszíroz programokat a migrációs útvonal mentén elterülő vidékeken, a többi között a 2,5 milliárd euróval rendelkező európai uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért (EU Emergency Trust Fund for Africa) nevű támogatási lap révén.

A munka “már meghozta az első gyümölcsöket”, ezt jelzi, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai alapján a 2016 tavaszán regisztrált havi 70 ezerről visszaesett 4 ezerre a Nigerből Líbiába átkelők száma, ami 90 százalékot meghaladó csökkenés – emelte ki a főképviselő.

A Földközi-tengernek is kevesebben vágnak neki, az Olaszországba érkezők száma az idén 30 százalékkal csökkent 2016-hoz képest – tette hozzá Federica Mogherini a német lapnak nyilatkozva.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑