Cadmus fordítás Cadmus

Dánia nem adja ki Törökországnak az isztambuli merénylet egyik gyanúsítottját

2017. 10. 12.

Dánia nem adja ki Törökországnak a január elsején egy isztambuli éjszakai klubban elkövetett, 39 ember életét kioltó terrortámadás egyik állítólagos közreműködőjét – közölte szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség a Ritzau dán hírügynökségre hivatkozva.

A dán sajtó szerint a 42 éves, üzbegisztáni születésű Ibrohimzson Aszparovot azzal gyanúsítják, hogy több lőfegyvert, köztük Kalasnyikov típusú gépkarabélyokat adott át egy kirgiz nemzetiségű férfinek, aki fegyverhez juttatta az üzbég származású Abdulgadir Masharipov, az isztambuli tömegmészárlás elkövetője.

A Dániában élő Aszparovot júniusban vették őrizetbe, de a kihallgatás után elengedték. A kirgiz férfi júliusban újra őrizetbe helyezték, miután Törökország kérvényezte kiadatását Dániától.

Aszparov ügyvédje közölte: a férfi tagadja, hogy köze lett volna az isztambuli merénylethez. A dán rendfenntartó szervek szóvivője nem indokolta, miért nem adják ki a férfit Törökországnak.

Elmondta: jelenleg semmi sem indokolja azt feltételezni, hogy a gyanúsított megszökne, megpróbálná félrevezetni a nyomozást, vagy más bűncselekmények elkövetésére készülne.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑