Dél-Korea és India a katonai és kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről állapodott meg

A katonai kapcsolatok és a hadipari együttműködés erősítéséről, valamint a kétoldalú kereskedelem jelentős mértékű növeléséről állapodott meg pénteki szöuli találkozóján Mun Dzse In dél-koreai elnök és Narendra Modi indiai kormányfő.

A csúcstalálkozón arról is megegyeztek, hogy hamarosan továbbfejlesztik a két ország között 2010 januárja óta érvényben levő szabadkereskedelmi megállapodást. Tavaly a kétoldalú kereskedelem elérte a 21,5 milliárd dollárt (mintegy 6000 milliárd forint), ami rekordnak számít, és ezzel India a dél-koreai export hetedik legjelentősebb célországává vált. A két ország közös célja, hogy 2030-ra a kereskedelem volumenét 50 milliárd dollárra növeljék.

Narendra Modi csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra a dél-koreai fővárosba, viszonozva Mun Dzse In tavaly nyári indiai útját. Az akkori találkozón a különleges partnerségi kapcsolat szintjére emelték a kétoldalú viszonyt.

India kulcsfontosságú szerepet tölt be Dél-Korea úgynevezett Új Déli Politikájában, amelynek célja, hogy Szöul szorosabbra fűzze stratégiai viszonyát a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének tagjaival és Indiával.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑