Cadmus fordítás Cadmus

Dél-Szudánban jövőre további félmillió embernek lesz szüksége segélyre

2022. 11. 26.

Dél-Szudánban jövőre mintegy 9,4 millió embernek lesz szüksége humanitárius segélyre, ez a szám a jelenleginél 500 ezerrel nagyobb – olvasható egy pénteken kiadott ENSZ-jelentésben.

A dél-szudáni humanitárius szükségleteket felmérő jelentés (HNO) alapján az országban több embert fog sújtani az élelmiszer-bizonytalanság. Jelenleg a Dél-Szudánban élő 12,4 millió lakos majdnem egyharmada küzd súlyos élelemhiánnyal.

A humanitárius helyzetet rontja az országban dúló erőszak, a konfliktusok, a hozzáférés korlátai, a közegészségügyi nehézségek, valamint a globális felmelegedés hatásai, köztük az áradások és a szárazság is – áll a jelentésben.

A segélyekre leginkább a konfliktusok sújtotta Felső-Nílus és Nyugat-Equatoria államok egyes megyéiben lesz szükség.

“Valaminek változnia kell Dél-Szudánban, mert a rászorulók száma évről évre nagyobb, a források ellenben egyre szűkösebbek” – írta egy nyilatkozatában Sara Beysolow Nyanti, Dél-Szudán humanitárius koordinátora.

Nyanti arra szólította fel a kormányt, hogy biztosítsa a béke feltételeit és támogassa a fejlődést, hogy csökkenjen a humanitárius segélyre szorulók száma.

Az országban továbbra is dúl az erőszak, ami fenyegeti a korábbi ellenfelek, Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar által 2018-ban aláírt békét. Az utóbbi nemrég azzal vádolta meg Kiirt, hogy megsértette a békemegállapodást.
A békekötés előtt dúló polgárháborúban emberek százezrei haltak meg és milliók kényszerültek lakhelyük elhagyására.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑