Cadmus fordítás Cadmus

Dengue-láz- és kolerajárvány veszélyére figyelmeztetnek Szudánban

2023. 09. 28.

Szudánban a most kezdődő esős évszak újabb súlyos feladat elé állíthatja az egészségügyi ellátórendszert azután, hogy április óta polgárháború dúl az országban, a hatóságok ugyanis dengue-láz- és kolerajárvány kitörésére figyelmeztetnek.

A nyílt fegyveres konfliktus kitörése óta most fordul elő először, hogy a szudáni hatóságok megerősítették a kolerás megbetegedésekről szóló híreket. Az első esetet még augusztusban, az Etiópiával határos keleti al-Kadarif tartományban regisztrálták. A tartományban 18 embert halt meg kolerában, 265 pedig megfertőződött vele – áll az egészségügyi minisztérium kedd esti közleményében. A helyiek emellett maláriás és egyéb, hasmenést okozó megbetegedésekről is beszámoltak.

Az elmúlt öt hónapban 3398 dengue-lázas esetet regisztráltak al-Kadarif, Vörös-tenger, Észak-Kordofán és Kartúm tartományokban – derül ki a szudáni orvosok szövetségének összesítéséből, amelyben leszögezik, hogy “ez a szám csak a jéghegy csúcsa”, mivel “nem tartalmazza azokat az eseteket, amelyekben a beteg nem kerül kórházba, illetve azokat, amelyekben nem tüntették fel elhunyt emberek halálának okát”.

A járvány terjedésének hátterében a szeméttől és az eltemetetlen holttestektől szennyezetté vált ivóvíz használata áll, de az egészségügyi szolgáltatókat is felelősség terheli, mert nem tették meg a szükséges előkészületeket a monszun kezdete előtt – teszik hozzá a közleményben.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legutóbbi közlése szerint a szudáni menekülttáborokban több mint 1200 gyermek halt meg idén kanyaróban vagy alultápláltság miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑