Cadmus fordítás Cadmus

Dezertálásra kéri a katonákat a nemzeti egységkormány

A választott politikusokból és puccsellenes aktivistákból álló, úgynevezett mianmari nemzeti egységkormány arra kérte a katonákat, hogy dezertáljanak a “lakosságot brutálisan elnyomó hadseregtől”.

A párhuzamos mianmari kormány – amely nemrég hozta létre saját “népvédelmi erejét” – arra szólította fel a rendőröket, valamint a fegyveres erők tagjait, hogy csatlakozzanak a katonai puccsal szembeni ellenálláshoz.

A nemzeti egységkormány közleményében a katonai rezsim által elkövetett számos jogsértésről számolt be. “A katonák továbbra is napi szinten követnek el jogsértéseket, és 100 nap után is – a február eleji puccs óta – figyelmen kívül hagyják a mianmari nép követeléseit a demokrácia visszaállítására” – áll a szövegben.

“A puccs óta a hadsereg csak arról tett bizonyságot, hogy nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, és nem hagy fel brutális elnyomásával, ártatlan civileket gyilkol és kínoz meg” – fogalmaztak a szövegben a katonák által elkövetett legsúlyosabb erőszakcselekmények részletezésekor.

Az április közepén alakult párhuzamos kormány a jogsértések azonnali beszüntetésére szólított fel, egyúttal figyelmeztetett: a felelősöket bíróság elé állítják.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 783 embert öltek meg, és csaknem 5000 embert vettek önkényesen őrizetbe, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑