2018. 09. 20.

Diplomáciai mesterfogás az orosz-török megállapodás

Október 15-re demilitarizált ütközőövezetet hoznak létre a szíriai Idlíb tartományban. Az orosz és a török elnök megállapodásának célja, hogy harcképtelenné tegyék a dzsihadista terrorista alakulatokat, ami elősegítheti a szíriai háború lezárását.

Oroszország és Törökország hétfőn állapodott meg abban, hogy létrehozzák a demilitarizált ütközőövezetet a szíriai Idlíb tartományban. Az ütközőzóna feladata, hogy elválassza egymástól a törökök által ellenőrzött területet a tartomány északi részétől – jelentette ki Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette: a megállapodásban szerepel, hogy Törökország hozza létre a demilitarizált zónát, felügyeli a területet, illetve megfosztja nehézfegyverzetétől a szélsőséges dzsihadistákat, harcképtelenné téve alakulataikat.

Szíria – Idlebi offenzíva

A szakértő szerint ez az orosz-török megállapodás egy diplomáciai mesterfogás, amivel elkerülhetik az Amerika és Oroszország közötti konfrontációt. Az Egyesült Államok elsődleges érdeke, hogy az oroszok támogatását élvező szír kormányzat ne tekinthesse magát győztesnek a területen. Ez az amerikai célkitűzés Nagy-Britannia és Franciaország számára is fontos.

A trió jelezte, hogy amennyiben humanitárius katasztrófa következne be a területen, bombázni kezdik a területeket, és ezért az oroszokat fogják felelőssé tenni. Ezt a fajta kiéleződő konfliktust kezeli az orosz-török megállapodás – fejtette ki a szakértő.

A törökök munkája

Az oroszok rábízták a munkát a törökökre, ami természetesen a török-amerikai viszonynak is kedvez – véli a szakértő. Hozzátette: az, hogy a teljes lefegyverzést sikerül-e kivitelezni, egyelőre nem lehet tudni, azonban a következő hónapokban kiderül.

Jelenleg körülbelül százezer harcos tartózkodik a területen, illetve másfél-kétmillió polgár. A megállapodásnak köszönhetően a képlet kezd tisztulni, és azokra koncentrálnak a felek, akik a legnagyobb veszélyt jelentik, mégpedig a dzsihadista, iszlamista, terrorista csoportokra – emelte ki Speidl Bianka.

Nem lehet polgárháborúról beszélni Szíriában, hiszen – a szakértő szerint – ez egy regionális és globális konfliktus leképeződése. Mint fogalmazott, Szíria egy felvonulási terep, egy harcmező, ahol a szembenálló felek helyi szövetségesei harcolnak egymás ellen.

Speidl Bianka leszögezte, a konfliktusos helyzet megoldásához egyre közelebb viszi ez a megállapodás a feleket, elkerülve egyfajta drasztikus bombázással járó beavatkozást. Azt, hogy hosszú távon milyen átalakulás elé néz Szíria, még nem láthatjuk, de fontos és jelentős lépés volt, hogy bizonyították a szemben álló feleket támogató hatalmak, hogy ha akarják, meg tudják találni azokat a módokat, amelyekkel elkerülhető, hogy szírek ezreinek életét ontsák ki – hangsúlyozta a szakértő.

Ez bizonyítja azt, hogy már korábban is lehetett volna megállapodást találni, azonban ebben a megállapodásban csak most lettek érdekeltek a felek.

Hirado.hu, Kossuth Rádió

, , , , ,
Back to Top ↑