2018. 09. 18.

Döbbenetes karcsúsítás Pakisztánban, 102 kormányfői luxusautót adnak el

A közelmúltban tartott választások után hatalomra jutott új pakisztáni miniszterelnök, Imran Khan, betartja választási ígéreteit, legalábbis az egyiket biztosan: egy helyi lap beszámolója szerint, a miniszterelnök, illetve hivatala aukción kíván értékesíteni 102 kormányfői gépjárművet.

A luxusfelszereltséggel bíró járművek között nyolc különleges BMW, négy korszerű Mercedes-Benz modell, néhány Suzuki, valamint – egyéb más típusok mellett – tucatnál is több Toyota Corolla található.

A megszorítások része az autóárverés

A kormányfői kabinetiroda azt is jelezte, a szolgálati célokra tartott, árverésre bocsátott gépjárművek közül 27 golyóálló.

A miniszterelnök munkatársai azt is közölték, a döntés része az új kormányfő karcsúsítási programjának, amelynek keretében
fegyelmezettebben kívánja vezetni a hatalmas külső adósságot görgető Pakisztán pénzügyeit.

Közölték azt is, hamarosan újabb 33 járművet egyszerűen kivezetnek a rendszerből, a flottában maradó autók nagy része pedig elsősorban a külföldi vendégek fogadására és fuvarozására szolgál majd.

Az új kormányfőt politikai ellenfelei soraiból nemrégiben máris támadás érte azért, mert autó helyett helikopterrel jár be dolgozni az otthonából. Az egykori krikettsztárból lett politikus azt válaszolta, hogy a három perces helikopterezés költségeit tekintve olcsóbb, mintha az útra az őt szállító autó mellé minden egyes alkalommal, a biztonsági protokoll szerinti, öt-hét további kocsi is kihajtana.

Bíznak abban, hogy oldódhat a feszült viszony az USA-val

Imran Hán derűlátóan nyilatkozott az Egyesült Államokkal való kapcsolatok újraindításáról, miután nemrégiben Iszlámábádban tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. Korábban Washington felfüggesztette a Pakisztánnak nyújtott segélyt, mert úgy ítélte meg, hogy az ázsiai ország nem lép fel elég határozottan a dzsihadistákkal szemben.

Pompeónak ez volt az első látogatása az ázsiai országban külügyminiszterként. A repülőtéren, ahonnan a szomszédos Indiába utazott tovább, kijelentette: “reméli, hogy lefektették az alapokat a kapcsolatok rendezéséhez”.

Hosszú út áll még előttünk, sok tárgyalást kell lefolytatnunk” – mondta. “Itt az ideje, hogy bizonyítsuk egymásnak elkötelezettségünket. Sokszor tárgyaltunk és kötöttünk egyezményeket, de nem vagyunk képesek megvalósítani őket” – fogalmazott.

Az amerikai külügyi vezető hozzátette: tárgyaltak arról is, hogy olyan békés afganisztáni megoldást kell kidolgozni, amely kedvező Afganisztán, de az Egyesült Államok és Pakisztán számára is.

Az Egyesült Államok a közelmúltban 300 millió dollár Pakisztánnak szánt segély kifizetését tagadta meg.

Előzőleg Washington hosszú ideje bírálta Iszlámábádot, amiért nem lép fel kellőképpen a tálibok, illetve az afgán és amerikai erőket a könnyen átjárható határ túloldaláról támadó más dzsihadista lázadók ellen. Az Egyesült Államok és Afganisztán azzal gyanúsítja Pakisztánt, hogy befolyásos titkosszolgálata (ISI) révén olyan szélsőséges csoportokat támogat, mint az afganisztáni tálibok és a Hakkáni-hálózatbeli szövetségeseik. Iszlámábád tagadja a vádat.

Origo.hu, MTI

, , , , ,
Back to Top ↑