Cadmus fordítás Cadmus

Donald Trump a média bombázta Szíriát?

Újabb és máris élénken vitatott verzió jelent meg tegnap arról, miért bombázta az Egyesült Államok még áprilisban Szíria Homsz tartománybeli, sajráti légi támaszpontját, legalább kilenc ember halálát okozva ezzel.

– Az amerikai titkosszolgálatok figyelmeztették az elnököt: egyáltalán nem bizonyított, hogy – két nappal korábban – Bashar Al-Assad szíriai elnök légiereje ténylegesen vegyi fegyvert vetett volna be, állítja saját kutatásai alapján Seymour Hersh a német Die Welt am Sonntag hasábjain közölt terjedelmes írásában.

Az amerikai külpolitikai oknyomozás 80 éves veteránjának cikkei mindig nagyot szólnak: két éve például Oszama bin Laden terroristavezér 2011-es meggyilkolásának hivatalos eseménytörténetét kérdőjelezte meg. Most nevük elhallgatását kért forrásaira alapozva azt írja: Donald Trump elnök figyelmen kívül hagyta a titkosszolgálatok és a Pentagon szakembereinek intelmét, és inkább az amerikai fősodorbeli médiában meg nem kérdőjelezett változatot követte: Assad emberei ideggázt vetettek be április 4-én egy Idleb tartománybeli településen, legalább 74 fő, köztük számos gyerek halálát és több mint 300 ember sérülését okozva ezzel.

Döntése nyomán az amerikaiak április 7-én Tomahawk manőverező robotrepülőgépeket indítottak a szíriai bázis ellen – ez azóta is a Trump-elnökség legmeglepőbb külpolitikai húzása.

– Nem volt vegyifegyver-csapás. Ez tündérmese

– állítja Hersh egy forrása.

Az amerikai elnök elé állítólag négy forgatókönyvet tettek – kezdve attól, hogy az USA ne reagáljon, odáig, hogy öljék meg Assadot –, és ő a „gorillaopciót” választotta: Amerika mutassa meg az erejét, de ne okozzon jelentős kárt.

Hersh „bennfentes riportját” a szakma egy része, így a Huffington Post német kiadása vagy a Der Spiegel szakírója is kétkedéssel fogadta tegnap.

Magyar Idők – Szőcs László

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑