Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Donald Trump telefonon egyeztetett a bahreini uralkodóval

2020. 09. 16.

Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett a bahreini uralkodóval – jelentette be a Fehér Ház szerda hajnalban.

A közlemény szerint Donald Trump megerősítette, hogy bátorítónak tartja, ahogyan a Bahreini Királyság közelít a kedden Washingtonban aláírt békemegállapodáshoz.

A telefonbeszélgetésből nyilvánosságra hozott részletekből kiderült, hogy Bahrein számára stratégiai fontosságú a béke a térségben és Manama külpolitikája a párbeszéden, az együttműködésen és a népek békés egymás mellett élésén alapszik.

Washingtonban kedden, helyi idő szerint kora délután írta alá a Bahreini Királyság és az Egyesült Arab Emirátusok is a békemegállapodást Izraellel. Bahrein nevében Abdel-Latif az-Zajáni külügyminiszter látta el kézjegyével a dokumentumot, az Egyesült Arab Emírség külügyminiszteri szinten képviseltette magát, míg Izrael nevében Benjamin Netanjahu kormányfő szignálta a megállapodások szövegét három példányban, angol, arab és héber nyelven.

A békemegállapodásokról – amelyek a diplomáciai viszony létesítéséről, a gazdasági és politikai kapcsolatok fejlesztéséről szólnak – Donald Trump az aláírás előtt mondott beszédében azt hangoztatta, hogy ezzel az Ábrahám Egyezmény néven ismertté váló megállapodással új Közel-Kelet születik.

“Ez az egyezmény azt bizonyítja, hogy a térség nemzetei szakítanak a múlt kudarcot vallott megközelítéseivel. A Közel-Kelet népeinek többé nem megengedett az Izrael iránti gyűlölet mint hivatkozás a radikalizmusra vagy szélsőségességre” – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump kedden – még az aláírási ceremónia előtt – a Fox televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy reményei szerint előbb vagy utóbb, de végül a palesztinok is csatlakoznak majd a megállapodáshoz.

A Fehér Ház kertjében tartott aláírási ünnepség előtt az amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában külön-külön fogadta az izraeli kormányfőt, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminisztereit. Netanjahuval folytatott megbeszélésén Trump azt mondta, “legalább öt vagy hat ország” már jelezte, hogy hamarosan csatlakozik az egyezményhez.

Nem nevezte meg, hogy mely országokról lenne szó, viszont az ünnepség után újságíróknak úgy fogalmazott: arra számít, hogy “ha eljön az ideje”, akkor Szaúd-Arábia fog csatlakozni a békeegyezményekhez. Hozzáfűzte: beszélt is erről a szaúd-arábiai uralkodóval.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑