Cadmus fordítás Cadmus

Donyeck modern fegyvereket kér Moszkvától

2022. 01. 28.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok legfőbb képviselője arra kérte csütörtökön Moszkvát, hogy szállítson nekik modern fegyvereket a kijevi erőkkel szembeni harchoz.

“Szembe kell néznünk a Bayraktarral” – mondta Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető, utalva a török gyártmányú drónokra, amelyeket tavaly Oroszország határozott tiltakozása ellenére szállítottak le az ukrán hadseregnek.
A kelet-ukrajnai szakadár donyecki köztársaság ideiglenes elnökét a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézte.

A nyilatkozó szerint vannak gyenge pontok a szeparatisták fegyverzetében, miközben több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok az elmúlt napokban fegyvereket és lőszert szállított Kijevnek.

Az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország szerdán felszólította a Kremlt, hogy szállítson fegyvereket a kelet-ukrajnai területeket ellenőrző, 2014 óta az ukrán erők ellen harcoló szakadároknak.

Kijev és nyugati szövetségesei már régóta azzal vádolják Moszkvát, hogy katonai és pénzügyi támogatást nyújt az oroszbarát szeparatistáknak, bár a Kreml ezt mindig is tagadta.

Az orosz kormánypárt nyilatkozata fordulatot jelent az eddigi hivatalos álláspontban.

A szakadárok és az orosz hatóságok jelenleg azzal vádolják Kijevet, hogy támadásra készül keleten, miközben Ukrajna és a Nyugat attól tart, hogy Oroszország, amely mintegy százezer katonát vonultatott fel a határainál, hamarosan inváziót indít az ország ellen. Mindkét fél tagadja, hogy konfliktust akarna kirobbantani.

Míg a szeparatistáknak a háború első éveiben sikerült nehéz helyzetbe hozniuk az ukrán hadsereget, addig ez utóbbi mostanra jobban felszerelt és felkészültebb lett.

Az oroszbarát erőket különösen az aggasztja, hogy Ukrajna török gyártmányú harci drónokat vet be, amelyek 2020-ban az Azerbajdzsán és Örményország közötti hegyi-karabahi háborúban hatékonynak bizonyultak, akárcsak az amerikai Javelin páncéltörő rakéták.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑