Cadmus fordítás Cadmus

Drasztikus benzináremelés jöhet

2017. 11. 15.

 

Egy háború Irán és Szaúd-Arábia között hordónként 200 dollárra lökheti fel az olaj világpiaci árát, ami recesszióba taszítaná a világgazdaságot Európától Kínáig.

A közel-keleti folyamatok kicsúszni látszanak az ellenőrzés alól, úgy tűnik, egy szaúdi-iráni háború egyre valószínűbbé válik – derül ki a CNBC elemzéséből, amelyet a Napi.hu közölt. A jemeni lázadók rakétát lőttek ki egy Rijád melletti repülőtérre, amelyet elfogott ugyan a szaúdi rakétavédelem, ám a hivatalos szaúdi hírügynökség “megfelelő választ” ígért a támadásra.

A Perzsa-öböl olajexportjának ötöde halad át a Hormúzi-szoroson, amely a háború esetén gyorsan járhatatlanná válhat. Még arra sem lenne szükség, hogy az 50 kilométer széles és 60 kilométer hosszú vízi folyosót lezárja valamelyik hadakozó fél. Ha megnő a kockázata ennek a fejleménynek, akkor a biztosítók az égbe emelik az arra járó olajszállítmányok biztosítási költségét, aminek a szoros lezárásához hasonló hatása lenne az árakra.

A Hormuzi-szoros lezárása miatt egy 20 százalékos exportkiesés már 200 dollárra lökné fel a kőolaj világpiaci árát. Kína, amelynek importfüggősége akuttá vált az elmúlt néhány évben, kétségbeejtő helyzetbe kerülne. Behozatala fedezi felhasználásának háromnegyedét, és az import fele a Perzsa-öbölből érkezik. Ezért Peking minden erejével nyomást gyakorolna az Egyesült Államokra, hogy tegyen rendet.

A washingtoni vezetésnek le kell csillapítania a konfliktust a térségben, és ki kell fejeznie az eltökéltségét amellett, hogy a nézeteltéréseket diplomáciai úton kell rendezni, nem pedig erővel. Ha az Egyesült Államok nem lesz képes ezt megtenni, annak kezelhetetlen katasztrófa lehet a vége nem csupán a régióban, hanem az egész világon – írja a CNBC elemzője.

Orientalista.hu – InfoRádió

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑