Cadmus fordítás Cadmus

Drónokkal támadtak meg egy szíriai amerikai támaszpontot

2024. 02. 10.

Hírforrások arról számolnak be, hogy egy kelet-szíriai olajmezőn lévő amerikai támaszpontot vettek célba a drónok, amelyek detonációkhoz vezettek.

Öngyilkos drónok raj zuhant az egyik szíriai olajmezőn felállított illegális észak-amerikai bázisra.

Az Al-Alam szíriai tudósítója arról számolt be, hogy hatalmas robbanások sorozatát hallották a Deir ez-Zor északkeleti külvárosában található Al-Omar olajtelepen, amelyet az egyik legfontosabb szíriai amerikai támaszpontnak tartanak.

A tudósító kifejtette, hogy az amerikai támaszpontot megrázó robbanások egy öngyilkos drón támadás következményei, amelyek a „Villa Verde” ellen irányultak, amelyet az amerikai hadsereg főhadiszállásként használ csapatainak elhelyezésére.

A jelentés szerint a támadásra alig egy órával azután került sor, hogy az amerikai hadsereg vállalta a felelősséget a polgári jármű elleni támadásért, amely egy iraki Hezbollah parancsnokát szállította, aki meghalt.

A Hamász palesztin szervezet izraeli célpontok ellen intézett október 7-i támadása óta száznál is több alkalommal érte rakéta- vagy dróntámadás az Irakba és Szíriába telepített amerikai kontingenseket. Irakban mintegy 2500, Szíriában 900 amerikai katonát állomásoztatnak illegálisan. A megszálló erők ellenőrzik a szíriai olajmezők nagyrészét, és jelentősen befolyásolják a térség stabilitiását. Az amerikai hadsereg több kiképzőtábort tart fennt többek között a szíriai Al-Tanaf térségben, hogy általuk ellenzékinek nevezett iszlamista csoportokat képezzenek ki a szíriai vezetés ellen. Ezek a kisebb csoportok legtöbb esetben egyesülnek a nagyobb erővel bíró Iszlám Állammal, illetve az Al-Kaida helyi szervezetével az Al-Nuszrával.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑