Cadmus fordítás Cadmus

Duerte bekeményítene a leszámolásban

2017. 08. 04.

Veszélyes játékszerekkel játszik – jelentette ki Rodrigo Duterte az észak-koreai vezetőről, utalva Kim Dzsong Un rakétaprogramjára.

A Fülöp-szigetek kemény kezéről és kemény szavairól ismert elnöke két nappal azelőtt rohant ki Észak-Korea ellen, hogy fogadta volna a Manilában összegyűlő Délkelet-ázsiai Államok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereit, akik többek között a koreai válság kezelésében is főszerepet játszanak. A manilai találkozón képviselteti magát Ausztrália, Kína, India, Japán, Oroszország, Észak- és Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok is.

 Az amerikai diplomácia vezetője, Rex Tillerson is jelezte részvételét a hétvégi egyeztetésen. Egy nappal korábban ő volt az, aki meglepően békülékeny hangot ütött meg Phenjannal szemben, jelezve, hogy Washington nem próbálja elmozdítani az észak-ko­reai kormányt vagy megdönteni a kommunista állam berendezkedését. Tillerson várhatóan a koreai válságról és a terrorizmus elleni együttműködésről fog eszmét cserélni partnereivel.

Ehhez pedig jó helyre látogatott, ugyanis kevés olyan ország van jelenleg, amely annyira aktívan fellépne a terroristák ellen, mint a Fülöp-szigetek, némely esetben kissé túlságosan is lelkesen. Rodrigo Duterte csütörtökön a manilai parlamentben szólalt fel és kért az eddiginél is több pénzt, hogy sikerüljön letörni a déli szigeteken dúló iszlamista mozgalmat. Húszezer új katonát és tízezer rendőrt követelt a képviselőktől, pontosabban az ehhez szükséges pénzösszeg kiutalásához kérte hozzájárulásukat.

A Marawiban három hónapja dúló harcok során eddig 45 polgári személy, 114 katona, valamint 471 gerilla halt meg, ennek ellenére nem csillapodtak a kedélyek.

A mostani harcok során az itteni iszlamista gerillák állítólag az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődnek, ám a konfliktus nem új keletű, már a hetvenes évek elején megalakultak a különböző iszlamista gerillaszervezetek. A háborút Manuel Estrada elnök hirdette meg 2000-ben a Moro Iszlám Felszabadító Hadsereg (MILF) és a Moro Nemzeti Felszabadító Hadsereg (MNLF) ellen, amikor az Iszlám Államról senki sem hallott. Marawi városában május 23-a óta rendkívüli állapot van érvényben. A kétszázezres városban a Maute-csoport, a MILF egyes tagjaiból és állítólag külföldi fegyveresekből összeverbuvált Iszlám Állam-sejt küzd a hadsereg ellen.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑