Cadmus fordítás Cadmus

Duterte és Putyin a kapcsolatok erősítéséről és a járvány elleni küzdelemről tárgyalt

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a bilaterális kapcsolatok erősítéséről és a koronavírus-járvány elleni küzdelemről tárgyalt telefonon – közölte Duterte hivatala.

A Fülöp-szigetek húszmillió adag orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot rendelt, amelyből az első félmillió dózisból álló szállítmányt április végén várják.

A két politikus hangsúlyozta a globális vakcinatermelés fokozásának és a készletképzésnek a szükségességét. A tájékoztatás szerint megvitatták a regionális és globális oltóanyaghelyzetet és egyetértettek abban, hogy a lehető legtöbb ország számára elérhetővé kell tenni a vakcinákat, köztük a Szputnyik V-t is.

A Fülöp-szigeteki államfő hivatala szerint az orosz elnök hangsúlyozta a két ország Duterte elnöksége alatt kedvezően alakuló kapcsolatait. A két elnök megvitatta a védelmi és biztonsági együttműködés kérdéseit is, egyben megállapodtak a védelmi, a hírszerzési és a katonai szervek közötti rendszeres információcseréről.

A beszélgetés során különös figyelmet szenteltek a kereskedelmi és a beruházási együttműködésnek, valamint a mezőgazdasági és az energetikai fejlesztéseknek. Duterte, aki ismételten példaképének nevezte Putyint, meghívta az orosz elnököt a Fülöp-szigetekre, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

A több mint százmillió lakosú Fülöp-szigeteken a járvány kitörése óta 884 783 fertőzöttet azonosítottak, akik közül eddig 15 286-an hunytak el a kórban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑