Cadmus fordítás Cadmus

Dzsihadista támadás miatt közel kétszáz ember rekedt egy mozambiki szállodában

2021. 03. 27.

Muszlim szélsőségesek fegyveres rajtaütése következtében 180 ember esett csapdába egy szállodában Mozambik északkeleti csücskében, az Indiai-óceán partján fekvő Palma városában – közölték biztonsági forrásból, a hadsereg megkezdte evakuálásukat.

Helyszíni híradások szerint a szélsőségesek szerdán tűntek föl a városban, és válogatás nélkül lőni kezdtek a járókelőkre. Meg nem erősített hírek szerint halálos áldozatok is vannak, szemtanúk lefejezett holttesteket láttak heverni az utcán, de ezt független forrásból egyelőre nem erősítették meg.

A mozambiki védelmi minisztérium szerint a dzsihadisták összehangoltan, három irányból nyomultak be a városba, amely egy óriási gázmező közvetlen közelében fekszik. A dzsihadista támadás miatt több százan rekedtek a Total francia nagyvállalat gázkitermelési projektjével szomszédos faluban, Quitindában, és kérték a kormányt, hogy sürgősen kezdje meg az evakuálásukat.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a támadók azt mondják, hogy egy helyi, mozambiki dzsihadista csoporthoz, az al-Sababhoz tartoznak.

Palmában a fegyveres támadók elől sokan – köztük a Total mellett egy másik külföldi energiaipari óriásvállalat, az amerikai Exxon munkatársai – az Amarula szállóban kerestek menedéket.

A mozambiki hadsereg helikopterrel menti az embereket a szállodából, miközben igyekszik távol tartani az épülettől a dzsihadistákat.

A muszlim szélsőségesek támadásai miatt a térségbe hetek óta nem lehet eljutni közúton. A dzsihádisták augusztus óta a hatalmukban tartják Mocimboa da Praia települést Palmától 80 kilométernyire délre, és elfoglaltak több környező falut is.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető iszlamisták szervezetét Mozambikban al-Shababnak hívják, de nem tudni arról, hogy lenne kapcsolata a Szomáliában tevékenykedő al-Shabaab terrorszervezettel, amely viszont az al-Kaidával működik együtt. A washingtoni kormány március elején terrorszervezetnek minősítette mozambiki dzsihadista csoportot, és szankciók széles körét vezette be ellene.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑