Cadmus fordítás Cadmus

Dzsihadisták támadtak az iraki kormányerőkre

2017. 08. 17.

Az iraki kormányerők legalább tíz tagja életét vesztette az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet által indított támadásban az iraki fővárostól, Bagdadtól északra található Szaláheddin kormányzóságban – közölte egy iraki biztonsági forrás.

A dzsihadisták négy öngyilkos merénylője beszivárgott a tartománybeli Bajdzsi városba, ahol működésbe hozták a testükre erősített robbanóöveket, megölve az iraki rendőrség kilenc tagját. Ezt követően heves harcok bontakoztak ki a merénylőket követő társaik és a biztonsági erők tagjai között, az összecsapásokban hat szélsőséges meghalt.

Ezzel párhuzamosan a szélsőségesek egy másik csoportja megtámadta az iraki kormánypárti milíciák egyik állását a szintén kormányzóságbeli ez-Závija területén, az itteni összecsapásokban egy milicista meghalt, további három pedig megsebesült.

Eközben a pesmergák (kurd fegyveres erők) visszaverték a dzsihadisták támadását és két szélsőségest megöltek a Szaláheddin kormányzóság székhelyétől, Tikrittől 90 kilométerrel keletre található az-Zarka közelében. A harcokban három pesmerga megsebesült.

Az iraki légierő parancsnoka kedden bejelentette, hogy Irak és a vele szövetséges nemzetközi koalíciós erők légiereje csapásokat hajtott végre az Iszlám Állam kezén maradt nyugat-iraki Tal-Afarban, a város tervezett offenzíváját előkészítendő. Hírszerzési források szerint a városból az elmúlt napokban több mint 2000 család menekült el.

Tal-Afaron kívül a Bagdadtól 300 kilométerre északra fekvő, Kirkuk kormányzóságbeli Havíja is az Iszlám Állam kezén van. A dzsihadisták továbbra is tartják magukat a nyugat-iraki el-Anbár tartományban, egyebek mellett a Szíriával határos Káim térségében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑