2018. 10. 17.

Dzsihadistákat likvidált az amerikai légierő Szomáliában

Csaknem hatvan dzsihadista vesztette életét egy néhány nappal ezelőtt végrehajtott amerikai légicsapásban Szomáliában – jelentették amerikai katonai források kedden, hozzátéve, hogy a múlt heti volt az idei év legtöbb áldozattal járó akciója.

„A mostani precíziós légitámadással a szomáliai szövetségi kormánynak segítettünk az al-Shabaab terroristacsoport elleni harcában” – áll a hadsereg által kibocsátott közleményben, amely a többi között hangsúlyozta, hogy az ország középső részén fekvő Harardere város melletti támadásnak nem volt civil áldozata.

Washington az Afrikai Unió Szomáliai Missziójával (AMISOM) és a szomáliai nemzetbiztonsági erőkkel közösen lép fel a kelet-afrikai országban a terrorizmus ellen.

Az amerikai hadsereg az idén már több mint két tucat légitámadást hajtott végre az al-Shabaab ellen, a múlt pénteki pedig az eddig legtöbb halálos áldozattal járó idei akciója volt. 2017 novemberében hasonló támadás során az al-Shabaab mintegy száz dzsihadistája vesztette életét.

Az al-Kaidához köthető terroristaszervezet célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen.

Magyar Idők, MTI

, , , , , ,
Back to Top ↑