Cadmus fordítás Cadmus

Dzsihadistákkal végzett az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten

2021. 08. 15.

Tizenhárom feltételezett dzsihadistával végzett az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten összecsapásokban – közölte egy katonai szóvivő.

A csütörtök esti közlemény szerint a harcok a Sínai-félsziget északi és középső részén folytak. Kilenc egyiptomi katona is életét vesztette vagy megsebesült. A hadsereg fegyvereket, motorkerékpárokat, mobiltelefonokat, távcsöveket és tetemes mennyiségű készpénzt is elkobzott a lázadóktól.

Az összecsapások időpontját és pontos körülményeit a hadsereg nem közölte. A Sínai-félszigeten évek óta küzdenek szélsőséges fegyveres lázadókkal, főként az Iszlám Állam helyi ágával, és a hadsereg időről időre hírt ad a harcokban likvidált terroristák számáról. A hivatalos adatok szerint több mint ezer dzsihadista és az egyiptomi biztonsági erők több ezer tagja vesztette életét a Sínai-félszigeten.

Csütörtök éjjel út mentén elrejtett pokolgép robbant fel egy páncélozott katonai jármű mellett a félsziget északi részén, Rafah városban, a gázai határnál – közölték névtelenséget kérő biztonsági és kórházi források. A robbantásban hét katona meghalt, és hatan megsebesültek. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett egy interneten kiadott közleményben.

A félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

A szélsőségesek elleni küzdelem a nyilvánosság elől nagyrészt elzárva folyik, újságírókat, nem helyi, külső megfigyelőket az egyiptomi hatóságok nem engednek a Sínai-félsziget konfliktus sújtotta térségeibe. A harcokat távol tartják a félsziget déli csücskén működő üdülőhelyektől is.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑