Cadmus fordítás Cadmus

Dzsihádnak nevezték el szülei a francai kisfiút

Elfogadható, ha a szülők Dzsihádnak nevezik gyermeküket? A furcsa névválasztás Franciaországban, Toulouse városában keltette fel a hatóságok figyelmét egy augusztusban született fiú esete kapcsán.

A Toulouse városában született Dzsihád augusztusban jött a világra, és szüleit nemrég irányították a legfőbb ügyészséghez a kisfiú neve kapcsán. Maga a dzsihád kifejezés arabul nem szent háborút jelent, hanem erőfeszítést vagy harcot, de semmiképp nem a legszerencsésebb név egy gyermek esetében. A döntés meghozatalára egy családi ügyekért felelős bírót kértek fel.

Korábban nem volt problémája a francia hatóságoknak a Dzsihád névvel, de 2015 óta több mint 230 ember esett dzsihadista merényletek áldozatául az országban, így a névválasztás szabályai várhatóan szigorodnak.

Egy édesanyát 2013-ban egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és egy kétezer eurós bírság kifizetésére ítéltek Nimes városában, mivel hároméves, Dzsihád nevű fiát egy „Én vagyok a bomba” feliratú pólóban küldte az óvodába. A nő egy másik, hasonlóan ízléstelen feliratú pólót is ráadott a gyermekére, melyen ez állt: „Dzsihád, született szeptember 11-én.” A francai bíróság a büntetést a provokatív felirat miatt hozta meg, nem a fiú neve miatt.

Orientalista.hu – BBC, hirado.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑