Ebola-gyakorlaton jártak magyar katonák Angolában

Megfigyelőként vettek részt az MH Egészségügyi Központ, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság munkatársai a PAMBALA 2017 néven megrendezett katona-egészségügyi és kiemelt járványügyi gyakorlaton Angolában, december 11-15. között.

Az afrikai Angolában december 4-15. között megtartott PAMBALA 2017 elnevezésű katona-egészségügyi gyakorlat célja az volt, hogy a résztvevő nemzetek (az Ohiói Nemzeti Gárda, valamint a szerb és az angolai hadsereg) szakemberei megosszák egymással a gyakorlati tapasztalataikat, elmélyítsék szakmai tudásukat, erősítsék kapcsolataikat és növeljék védelmi képességeiket – számolt be a honvedelem.hu.

A közös katona-egészségügyi gyakorlat vezetője Jose Belchior da Silva orvos dandártábornok, az angolai hadsereg egészségügyi főnöke volt. A gyakorlaton, Mark E. Bartman vezérőrnagy, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokának meghívására, a Magyar Honvédséget négytagú szakmai delegáció – dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke; dr Janka Norbert orvos ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság egészségügyi főnöke; Balázs-Nagy Ágnes százados, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) Mobil Biológiai Laboratórium vezetője; és Budán Zsuzsanna százados, az MH EK Védelem-egészségügyi Stratégiai Tervező Osztály, közegészségügyi-járványügyi felügyelője – képviselte.

A magyar delegáció tagjai megfigyelőként vettek részt a gyakorlat II. és III. szakaszában, december 11-15 között. A gyakorlat II. szakaszában a három résztvevő nemzet katona-egészségügyi szakemberei Angola, Bengo tartományában, két helyszínen – Vale de Paraiso-ban és Ceramica-ban – tábori kórház felállításával nyújtottak ingyenes egészségügyi ellátást és szűrővizsgálatot a helyi lakosságnak. A három nap alatt összesen 3252 beteget láttak el az egészségügy különböző szakterületein.

A gyakorlat III. szakaszában – ami egyben VIP-nap is volt – egy járványügyi szituációt mutattak be. A három nemzet résztvevői egy ismeretlen fertőző betegség kitörését, egy járványhelyzet kialakulást, annak kezelését és felszámolását demonstrálták a meghívott vendégeknek és megfigyelőknek.

A gyakorlaton összesen 413 egészségügyi szakember vett részt, Magyarországon kívül Elefántcsontpartról, Portugáliából, Malawiból és Dél-Afrikából is érkeztek megfigyelők. A résztvevő nemzetek – így a magyar delegáció tagjai is – megismerhették a helyi közegészségügyi-járványügyi viszonyokat, valamint a legjelentősebb kockázati tényezőket. Jelentős tapasztalatra tettek szert egy járványügyi helyzet kezelésében, melyben a szerb, az amerikai és az angolai résztvevők együttműködése példaértékű volt.

Orientalista.hu – Honvedelem.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑