2019. 02. 26.

Ebolás betegeket kezelő központot gyújtottak fel Kongóban

Ismeretlen támadók felgyújtották az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egyik ebolás betegeket kezelő központját a Kongói Demokratikus Köztársaság központi részén fekvő Katwa térségében, és emiatt a kezelőszemélyzet a páciensek kimenekítésére kényszerült – közölte az orvosi segélyszervezet hétfőn.

A vasárnap délután történt incidens elkövetőinek kilétét és indítékát is homály fedi.

Az Egészségügyi Világszervezet ezzel összefüggésben ugyanakkor arról számolt be, hogy a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő helyi lakosok. A bizalmatlanságot pedig tovább táplálják az orvosi kezelésekről terjesztett hamis szóbeszédek.

„Az épület felgyújtása miatt nem lehetséges többé a betegek kezelése helyben” – derült ki az MSF Twitter-üzenetéből. A hétfői bejegyzés szerint sem a személyzetnek, sem a pácienseknek nem esett baja.

A kongói egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint tavaly július óta 546-an haltak bele a vérzéses lázzal járó betegségbe. Az év eleje óta az ugandai határhoz közeli Katwa települése és környéke számít a járvány által különösen erősen sújtott térségnek. A másik legfőbb betegséggóc a 800 ezer lakosú, szintén Észak-Kivu tartománybeli Beni városa.

A kongói Vöröskereszt három munkatársára támadtak tavaly októberben, amikor a betegségnek áldozatul esett emberek temetésénél segédkeztek az ország keleti felében. Decemberben pedig politikai aktivisták rongáltak meg egy ebolás betegeknek épített elkülönítő központot a közelben.

A mostani a tizedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban a betegség 1976-os felfedezése óta. A fertőzés terjedése elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken, az ország keleti részén tombol.

A 2018 óta tartó járvány a második legsúlyosabbá vált a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvány után, amelyben 11 ezren haltak meg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑