Egy amerikai bíróság kártérítésre kötelezte Iránt és Szíriát

Egy amerikai bíróság 178 millió dollár kártérítésre kötelezte Damaszkuszt és Teheránt amiért 2014 októberében Jeruzsálemben lelőttek egy izraeli katonát. A támadást a palesztin Hamasz válallta magára.

A bíróság helyt adott az ügyészség vádjának miszerint Iránt és Szíriát  tette felelőssé az izraeli katona haláláért, mivel a két közel-keleti ország a Hamasz legfőbb támogatójának számítanak – közölte az izraeli Yedioth Ahronoth.

Az izraeli katona családjának ügyvédje szerint minden eszközt megetesznek majd azért, hogy a két állam kifizesse a kártérítést.

Szíria mindig is kiállt a palesztin ügy mellett számos palesztin szervezetet támogatott köztük a Hamaszt is.

Damaszkusz az 1980-as években fogadta be a Hamasz vezetőségét az országba és engedélyezte, hogy a Szíriába menekült palesztin szervezet saját irodát és fegyveres alakulatot hozzon létre.

Ennek  ellenére a 2011-ben kitört szíriai konfliktus után a palesztin Hamasz az iszlamisták mellett állt ki, sok esetben támogatta a fegyveres csoportokat, amiért Damaszkusz kiutasította a Hamasz vezetőségét és 2012-ben meg is szakította a kapcsolatot a palesztin iszlamista szervezettel.

 A palesztin iszlamista szervezet szíriai konfliktussal kapcsolatos álláspontja miatt, szintén megromlott Irán és a Hamasz közötti viszony.

Orientalista.hu – Zenobia

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑