Cadmus fordítás Cadmus

Egy év elteltével visszatértek a pénteki tüntetők Algír utcáira

2021. 02. 27.

Egy évvel a kormányellenes tüntetéseknek a koronavírus-járvány miatti szüneteltetése után a rendszert bíráló Hirak (Mozgalom) híveinek ezrei tértek vissza az utcákra Algériában pénteken – jelentette az AFP francia hírügynökség a helyszínről.

A járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére több menet alakult ki a délután folyamán a főváros szegénynegyedeiben, így Báb el-Uedben, ahonnan a városközpontba tartottak.

A szervezők már csütörtököm maszk viselésére szólították fel a másnapi tüntetés résztvevőit a közösségi portálokon.
Az Abel-Azíz Buteflika elnök bukását kiváltó pénteki tüntetések 2020. március 13-án szakadtak meg a járvány kitörése miatt.

A rendvédelmi szervek pénteken gumibottal és könnygázzal válaszoltak a belváros egyik körútján, amikor a tüntetők megpróbáltak áttörni egy rendőrtorlaszt, útban a Főposta épületéhez, a tüntetések emblematikus helyéhez.

Visszatértek a korábbi jelszavak is, a tüntetők egyebek között katonai helyett polgári kormányzatot követeltek. “A nép a rendszer bukását akarja!”, “Szabad és demokratikus Algériát!” – skandálták.

Algírban a tüntetők szemmel láthatóan legalább annyian voltak, mint hétfőn, amikor a Hirak megalakulásának kétéves évfordulója alkalmából tüntettek. Tüntetések voltak vidéken is, így az északkeleti Bedzsájában és Tízi-Úzuban, valamint Oránban, ahol előállították Kadúr Suisa egyetemi tanárt, emberi jogi aktivistát.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑